Smålandsstövare

Novas saga

2004 köpte vi Nova, Baksjöåsens Pamira.

Hon var en rejäl tik med lång svans och tryggheten själv. Hon älskade allt och alla och var aldrig rädd eller osäker. Hemma var hon så lugn och när det var jakt var det full fokus. Då vi fick våra 2 barn när vi skaffat Nova så blev hon väldigt barnkär och tålmodig.

Efter 6 år, 2010, kände framförallt maken att han ville ha en valp efter Nova då hon var så fin och hade ett sånt grymt starkt psyke. Vi hittade en hane nere i Bollnäs som hette Jackegubbens Leo, kallad Jack, en stilig, frisk kille med stubbsvans. Efter en veckas dating kom de till sist till skott en gång och sen åkte vi hem till Björna igen. 9 v senare födde Nova 9 valpar, 4 hanar och 5 honor. Den minsta tikvalpen på endast 225g dog tyvärr efter 2 dygn. Kvar fick vi en härlig hög med både stubbsvansar och långsvansar och redan innan de föddes hade vi kö på valpar. Följande 8 v var underbara, hektiska och lite jobbiga mot slutet. De flyttade iaf runt i landet allt från Ockelbo till Lyksele.

Scott och Tassa följdes till Ockelbo och lever båda två tillsammans i samma familj och har det toppen.

Speja flyttade strax utanför Piteå, vi har ingen uppdaterad status men vi tror att hon lever än.

Akita flyttade strax utanför Övik och vi har ingen uppdaterad status men vi tror att hon lever än.

Jacksson flyttade till Sollefteå och hade ett mycket bortskämt liv tills dödsfall inom familjen gjorde att han blev tyvärr avlivad för några år sedan.

Jäger flyttade även han utanför Lyksele och hade ett bra liv tills han runt 9 års ålder fick cancer och fick somna in.

Hunter som även han flyttade norrut och jagade bra men fick byta ägare efter några år pga ändrade familjeförhållande och efter det tappade vi kontakten.

Molly stannade hos oss och fick fina meriter på utställning och hon är en snäll, lydig, lyhörd hund som är en soffpotatis hemma och en riktig kanonkula i jaktskogen, hon är smal i kroppen och lite väl snabb om än det har blivit lite mer normal fart nu när hon är äldre.

2011 slet Nova av ena korsbandet men trots operation och rehab blev hon sig aldrig detsamma när hon jagade. Hon hade en normal hastighet då hon var en kraftig tik  och efter skadan blev hon för långsam och klumpig. Då lät vi dottern Molly ta över och så fick Nova gå med kopplad och fick springa och jaga en sväng i slutet på jaktdagarna, vilket hon var helt nöjd med.

Nova fick somna in 2016 då hon hennes ålderkrämpor började påverka hennes livskvalité.


Mollys saga

Molly föddes i vårt hem i september 2010 och var en mindre, smalare och spänstigare variant av en Smålandsstövare. Hon var mycket lättfostrad och super i skogen. 2017 bestämde vi oss för att leta efter en hane till henne då vi ville ha en valp efter vår egen fina linje av hundar. Vi hade turen och hittade en hane på hemmaplan, Tjatte. Vi hade några träffar i hanens hem men inget större intresse, så vi bestämde oss för att ta med honom hem till oss och inom några dagar satt de ihop. Vi hade yttligare 2 parningar med en dags mellanrum och efter 9 v kom 5 fina och friska valpar, en tik och 3 hanar. Detta gav oss inget val så tiken som vi gav namnet Luna stanade hos oss. Valpningen gick otroligt snabbt och smidigt om än jag fick hjälpa henne lite på traven att få ut en hane.

Wille, som fick namnet Sicco av sin husse som var mycket delaktig från födseln och valde valp först. Han flyttade till Skellefteå och har fått otroligt fina meriter både på utställning och jaktprov.

Ludde, som fick namnet Gösta flyttade även han till Skellefteå och jagar bra.

Molle, flyttade till en barnfamilj i  Vilhelmina, jagar och har det toppen.

Jacke, fick namnet Rocky och bor utanför Örnsköldsvik, även han jagar och har det toppen.

Luna, vår finaste och bästa Smålandsstövare hittills. Hon har de bästa egenskaperna efter sin mor och mormor och sitt vackra utseende efter sin far.

Vi har en facebookgrupp där vi försöker hålla kontakten och uppdatera om hundarnas liv. Vissa mer aktiv än andra som det brukar vara. Alla lever och frodas i alla fall.

Lunas saga

Denna otroligt vackra, snälla, gosiga hund född i maj 2017 som älskar att mysa lika mycket som hon älskar att jaga. Hon är som jag nämnt den bästa av de 3 Smålandsstövare vi haft, så perfekt på alla sätt. Vi blev i alla fall övertalade att para Luna med en rejäl hane med lång svans från södra Sverige då ägaren ville ha en tik efter sin hane som både var vacker och en otrolig jägare speciellt på rovdjursfronten. Svante fick komma och bo hos oss i 2 veckor och de parades 3 gånger innan vi skjutsade hem honom. Efter 9 v kom 5 rejäla hanar till världen efter lite dramatik. 2 hanar var på nästan ett halv kilo och hade stora huvuden så jag fick gå in i tiken och hjälpa ut sista hanen. Alla mådde toppen och var otroligt pigga och diade innan navelsträngen ens hunnit komma lös. Tyvärr innebar detta att ägaren till hanen inte fick sin efterlängtade tik.

Luna blev en fantastisk mamma direkt och tog hand om valparna exemplariskt detta trots att hon efter 2 dygn fick mjölkstockning och åkte på 41 grader i feber och vi fick åka in akut till veterinären. Efter några dagar var hon pigg igen och aldrig negligerade hon sina valpar.  Vi blev dock lite rädda och ville inte ta någon ny kull inom snar framtid. Vi vet dock att vi vill ha en tik efter vår fantastiska Luna och om hon nu har tendens att få hanar måste vi hinna med att ha möjligheten att ta 2 kullar innan hon blir för gammal. Så planen är att ta en kull igen om drygt 2 år och vi har några hanar i åtanke men inget bokat. Vi hoppas att Lunas fina lynne, goda jaktlust och vackra utseende ska gå i arv.

Grabbarna Luna födde, kallar vi märkeskullen och vi har kontakt med alla och får ofta uppdateringar om dem på vår gemensamma facebooksida. De har nästan alla redan nu drivit hare eller räv som skjutits för dem.
Boss, vår största vilde med lång svans som ledde bröderna på busstreck, kallas Rex och bor med ett ungt jaktälskande par utanför Söderhamn.
Diesel, vår lugna goskille med stubbsvans som jag och äldsta dottern grät när vi skildes ifrån, kallas Enzo i sitt nya hem utanför Örnsköldsvik.
Enzo, den ljusare stubbsvansade snyggingen, bor i en härlig barnfamilj utanför Östersund.
Jack, den långsvansade smärta snabbisen är den som flyttade längst söderut i Sunne.
Nike, allas favorit och älskling, en liten vild, tuff tjockis med ingen svans alls flyttade till Uleåborg i Finland, är numer fortfarande vild men smärt och jakttokig.
Skapa din hemsida gratis!